Begrip

In het hart van succesvolle organisatorische verandering ligt de kunst van het behouden van de verbinding door het overbruggen van verschillen, het harmoniseren van diverse perspectieven en het effectief aanpakken van onvermijdelijke fricties. Het pad van transformatie ligt vaak bezaaid met uitdagingen en conflicten, indien onbeheerd, kunnen deze de vooruitgang hinderen en de bedrijfscultuur ondermijnen.

Mediation is een krachtig instrument voor conflictresolutie dat partijen in staat stelt hun geschillen op een constructieve en niet-confronterende manier aan te pakken. Het proces wordt gefaciliteerd door een neutrale derde partij, een mediator, die de communicatie en wederzijdse exploratie begeleidt, helpt bij het identificeren van onderliggende kwesties en partijen ondersteunt in het vinden van een gezamenlijk gedragen oplossing vanuit inzicht in en begrip voor elkaar. In tegenstelling tot meer formele geschillenbeslechtingsmechanismen, stelt mediation de betrokkenen centraal, waardoor zij controle houden over de uitkomst van hun conflict. Dit kan zijn door een hernieuwde verbinding of ontvlechting, waarbij het proces voor betrokkenen optimaal en zuiver voelt.

De kracht van mediation ligt in zijn flexibiliteit en toepasbaarheid op een breed scala aan conflicten, van interpersoonlijke onenigheden tussen teamleden tot complexe geschillen op organisatorisch niveau. Door een veilige en vertrouwelijke omgeving te bieden, moedigt het proces open dialoog aan, bevordert het wederzijds begrip en legt het de basis voor duurzame oplossingen die de belangen van alle partijen weerspiegelen.

De integratie van het Escalatieladder Model binnen onze mediationaanpak is essentieel voor het begrijpen en aanpakken van conflicten. Dit model illustreert hoe geschillen kunnen escaleren door verschillende stadia, beginnend bij eenvoudige meningsverschillen en evoluerend naar diepgewortelde conflicten indien niet tijdig aangepakt. Door dit model te gebruiken, identificeren wij snel in welk stadium een conflict zich bevindt en passen wij specifieke strategieën toe die afgestemd zijn op dat niveau van escalatie. Dit stelt ons in staat om effectief te interveniëren voordat geschillen verder escaleren, waardoor de kans op een succesvolle resolutie aanzienlijk toeneemt.

We benaderen elk mediationproces met een diep begrip van de unieke uitdagingen en kansen die verandertrajecten met zich meebrengen. Onze aanpak is erop gericht om niet alleen de onmiddellijke geschillen aan te pakken, maar ook om de onderliggende oorzaken te adresseren, waardoor we een sterke basis leggen voor toekomstige samenwerking en succes.

Onze mediation trajecten hebben 4 fasen:
Fase 1: Gezamenlijke kennismaking, toelichting van het mediation traject, beschrijving conflict casus vanuit de verschillende partijen en ondertekenen van mediationovereenkomst inclusief geheimhoudingsverklaring.
Fase 2: Gezamenlijke exploratie van het ontstaan, verloop en status quo van het conflict.
Fase 3: Uitwisselen van eisen en wensen voor de toekomst, brainstormen over een optimale uitkomst en formuleren van opties.
Fase 4: Formaliseren van keuze(s) en indien vereist benodigde vervolgstappen.